Aquaria

Het belangrijkste van onze aquaria hobby is dat naast het welzijn van de levende have wij zelf de bak mooi vinden.

Natuurlijk zijn keurmeesters en al de andere kenners ervoor om advies te geven en de "richtlijnen" te hanteren maar wie moet er dagelijks naar de bak kijken?!

De Schuttervis is een vereniging waar bovenstaande wordt nagestreefd maar waar iedereen terecht kan voor advies en ondersteuning. Of men nu een klein aquarium heeft met "makkelijke vissen" of een groot speciaal aquarium iedereen is welkom.

Iedereen heeft wel eens problemen met zijn/haar aquarium, problemen met algen, slakken, niet groeien van planten of zieke vissen. Raadpleeg zeker bij de laatste het advies in van een deskundige. Voor minder ernstige problemen, zoals bijvoorbeeld algen kunt u het algenboekje eens lezen.

Aquariumplanten zijn essentieel voor een goed evenwicht in onze bak. Er zijn tal van soorten planten maar een eenvoudige scheiding is te maken in “echte waterplanten” welke niet boven water te kweken zijn en planten welke ook boven water gehouden kunnen worden. De "echte waterplanten" zijn natuurlijke voedselconcurrenten van diverse algen, oftewel als deze planten goed in de bak groeien de kans op algen aanzienlijk wordt verkleind. Voorbeelden van “echte waterplanten” zijn waterpest, hoornblad, Cabomba en Myriophylum. Een leuke presentatie over hoe planten er boven- en onderwater uit zien.

Afhankelijk van het type aquarium is er meer of minder techniek voor nodig. Als men een bakje met b.v. guppen in de kamer wil houden dan is er in principe geen techniek nodig maar als men een tropisch aquarium wil houden dan zijn verlichting, verwarming en een pomp nodig. Daarnaast zijn er mensen die zweren bij een CO2 installatie, osmosewater of UV filter. En voor een zeewateraquarium komt er nog meer bij kijken. Kortom je kan het zo kostbaar maken als je zelf wilt maar om een aquarium met plezier te houden is echt niet veel geld nodig.

Wanneer je een aquarium met één zijde tegen de muur plaats, wie doet dit nou niet?, dan is het wel zo fraai om deze wand te bekleden. Als je dit niet doet dan krijg je een spiegelwerking die echt niet fraai is. Er zijn genoeg achterwanden in de handel om een keuze uit te maken, maar zelf een achterwand maken kan natuurlijk ook, hier kun je een stukje over lezen in De bouw van mijn aquarium.

Hieronder wat foto's van "onze aquaria", klik op de foto voor een vergroting.

Een sieraad voor de huiskamer, een aquarium gebouwd in een piano.
Een speciaal aquarium voor b.v. Discusvissen.
Een gezelschapsaquarium.
Een hoek- gezelschapsaquarium.
Een aquarium met Discusvissen.
Een gezelschapsaquarium.
Een gezelschapsaquarium, met een ronde voorruit.
Een groot aquarium met Discusvissen.
Een gezelschapsaquarium.
Een gezelschapsaquarium.
Een gezelschapsaquarium.