Techniek.

Alle dieren en planten hebben behoefte aan licht en warmte, de één meer als de ander. Om in die behoefte te kunnen voorzien zodat we dieren en planten buiten hun eigen habitat kunnen houden hebben we voorzieningen als licht en verwarming nodig. Licht en verwarming zijn onderdelen van de techniek welke nodig is om ons aquarium, terrarium of vijver mooi en gezond te houden.

Onder techniek valt ook een pomp/filter, CO2, UV apparatuur en meer. Over techniek is al veel te lezen op het internet en als u als lid specieke vragen hierover heeft kunt u die op de ledenavond stellen, andere leden en het bestuur zullen u hier vast mee kunnen helpen.
Deze pagina is bedoeld als informatievoorziening van onze leden over bepaalde onderdelen van de techniek. Heeft u zelf positieve of juist negatieve ervaringen deel deze dan zodat we er met zijn allen van kunnen leren.


Ledverlichting.

De overstap van aquarium naar riparium (=oeveraquarium met een lager waterpeil dan aquarium en met een landdeel), creëerde een probleem. De TL-buizen zorgen voor teveel warmte waardoor in de zomer de luchttemperatuur in het riparium te hoog wordt voor de kikkers. Oplossing is om over te schakelen op ledverlichting, deze produceren veel minder warmte en zijn daarom ook energiezuiniger. Of de plantengroei met ledverlichting goed blijft dat moet de toekomst uitwijzen.

Als we dan toch overgaan is een extra wens om de lampen niet in 1 klap s'ochtends aan te zetten en s'avonds uit te zetten maar dit wat geleidelijker te laten verlopen.
Na enig zoekwerk op internet heb ik wat kant en klare oplossingen gevonden die dit kunnen maar deze zijn nog best prijzig (vind ik). De benodigde onderdelen zijn: natuurlijk de ledverlichting en een controller.
De controller zet op de gewenste tijden de led op een willekeurig niveau aan of uit. Mij werd verteld dat het dimmen alleen kan op de RGB ledbalken dus mijn keuze voor verlichting werd: 1x RGB ledbalk van 1m en 2x Koud Wit van 1m (mijn bak is 1,5m maar helaas zijn de balken maximaal 1m al kan je er wel meer doorkoppelen). De controller is van het type TC420, welke 5 kanalen heeft, waarvoor 3 voor de RGB led en 2 te gebruiken voor de witte ledbalken al kan dit natuurlijk ook op 1 kanaal, zodat er nog 1 over blijft (bij mij in gebruik voor een ventilator).
Hier een foto van de controller, nog buiten de bak in proefopstelling, met zijn aansluitingen:

De controller sluit je via USB aan op je computer (nadat je eerst een programma geïnstalleerd hebt) en het instellen kan beginnen. Via het programma PLed kan je de tijden en de gewenste lichtsterkte in procenten instellen, je kan hiermee kiezen voor Fade, geleidelijk sterkte verhogen of verlagen (dimmen), of Jump het in stappen verhogen of verlagen van de lichtsterkte.
Na wat testen blijkt dat ook de witte leds best te dimmen zijn, al krijg je bij een bepaalde waarde wel wat flikkeringen, zelf vind ik dit niet storend, maar kan me wel voorstellen dat het voor andere doeleinden wel storend kan zijn. Dit is denk ik ook op te lossen door Jump te gebruiken ipv Fade en zo de waarden waarop de leds flikkeren over te slaan.
Hier een foto van mijn instellingen:


Het gemaakte programma kan je direct uittesten door het af te spelen, indien je een langer programma, b.v. een dagprogramma wilt testen kan je dit versneld afspelen zodat je niet een dag hoeft te blijven kijken.

Als je denkt dat je programma gereed is uiteraard opslaan op de computer maar natuurlijk ook opslaan op de controller. Vergeet niet de tijd op de controller in te stellen, dit kan heel eenvoudig vanuit het programma met het klokje, dit zorgt ervoor dat de tijd van je computer gekopieerd word naar de controller. Hieronder het resultaat, het dagprogramma van mijn riparium 256x versneld, let alleen niet op de datum/tijd want die stond op de camera niet goed.