Vijvers

Een vijver zorgt voor een bron van leven in de tuin. Diverse vogels komen hier drinken en baden en amfibieŽn als kikkers, padden en salamanders bezoeken de vijver. Een reiger is een vogel die je liever niet bij de vijver ziet, denk indien mogelijk vast aan preventieve maatregelen om reigerbezoek te voorkomen alvorens de vijver wordt aangelegd.

Een goede plek zoeken in de tuin voor de vijver is niet echt eenvoudig, veel zon is goed, maar een te warme vijver in de zomer is weer niet goed. Bomen of grote struiken om de vijver zorgen voor beschutting, maar ook voor veel bladeren in de herfst welke als ze niet op tijd uit de vijver worden gehaald voor teveel afvalstoffen in de vijver en dus voor algen in de lente gaan zorgen. Kortom zon is goed, maar zorg voor voldoende diepte en drijfplanten of planten met drijfbladeren om de watertemperatuur niet te hoog op te laten lopen. Een mooi voorbeeld van een mooie plant met drijfbladeren is de waterlelie.

Waterlelies zijn zeer decoratief, maar hebben wel de ruimte nodig. Gelukkig zijn er ook kleiner blijvende varianten te koop welke in een kleine vijver niet direct het gehele wateroppervlak innemen.

Wanneer je vissen in de vijver wilt gaan houden dien je met een aantal zaken rekening te houden. Ten eerste dient er gelet te worden op hoeveel vrij zwemwater deze vissen nodig hebben. Ten tweede dient de vijver minimaal 60 centimeter diep te zijn om de vissen in de winter een vorst vrije plek te kunnen bieden. En tot slot dient er bij karperachtigen, zoals Koi, rekening gehouden te worden met de beplanting. Karperachtigen eten niet alleen sommige planten maar woelen ook graag in de bodem op zoek naar eten en daardoor wordt het houden van planten in een Koi vijver een moeilijke opgave. Door het gebrek aan (voldoende) planten bij de Koi vijver is er geen sprake van een natuurlijk evenwicht tussen planten die de afvalstoffen af kunnen breken en de vissen die deze produceren, daarom is het noodzakelijk om een filter te installeren. In een meer natuurlijke vijver met veel planten is een filter geen noodzaak.

De basis van een vijver kan bestaan uit een plastic bak welke je kant en klaar kan kopen en alleen maar in de tuin in hoeft te graven of een meer eigen creatie door middel van vijverfolie of van beton. Met de laatste twee kan je zelf de vorm bepalen, maar kost wel wat meer tijd om aan te leggen. Denk bij de aanleg ook aan een overloop zodat bij een hoosbui het overtollige water niet het huis of de schuur in stroomt. Als de vijver er dan eenmaal ligt is het wel zaak dat de randen van de vijver gecamoufleerd worden, dit kan met de juiste beplanting of met stenen.

Hieronder wat foto's van "onze vijvers", klik op de foto voor een vergroting.

Een leuk aangeklede vijver.
Een beplante vijver.
Een Koi vijver.
Een Koi vijver.
Een grote Koi vijver.
Quarantaine bak.